šport

Lezbijka iz Božjega mesta

Rafaela Silva

MMC je objavil življenjsko zgodbo brazilske judoistke Rafaele Silva (na sliki desno). Zgodba govori o odraščanju v faveli, ni pa omenjeno, da se je Silva vsega dva dneva pred objavo zgodbe o njej outirala kot lezbijka.

Predvidevam, da avtor_ica D.S. ni vedel_a za outiranje, sicer bi ga najbrž omenil_a. Istospolna usmerjenost namreč sodi v prispevek, ki govori o družbeni neenakosti. Še posebej to velja dva dni po outiranju, ko istospolna usmerjenost Silve ni le del zgodbe, ampak je tudi novica. 24-letna judoistka o istospolni usmerjenosti kljub zgovornim objavam na Instagramu dolgo časa ni hotela govoriti, po zmagi v Riu v kategoriji do 57 kg pa je za Globo Esporte povedala, da že tri leta živi s svojo predstavnico za stike z javnostmi Thamaro Cezar.

Ne dvomim o tem, da revščina, okolje favel, barva kože in morda celo spol (moški na olimpijskih igrah tekmujejo v judu od leta 1964, ženske pa šele od leta 1992) nekoga v Braziliji prikrajšajo za več možnosti kot istospolna usmerjenost. Je pa le-ta dodatno breme, ki posameznika oz. posameznico še bolj odrinja na rob družbe, morda celo na rob favele. Z istospolno usmerjenostjo je najbrž lažje živeti materialno podprt kot v faveli. To je seveda moje teoretiziranje s kavča; zanimivo bi bilo slišati Silvino razmišljanje o tem.

Vir novice o Rafaeli Silva je Outsports.com. Fotografija je z njenega Instagrama.

Mimogrede, z družbenim izključevanjem temnopoltih (ti predstavljajo večino prebivalstva v brazilskih favelah) je povezana tudi zgodba Američanke Simone Manuel. Ta je postala prva temnopolta plavalka Združenih držav z zlato olimpijsko medaljo v plavanju. Po pisanju portala Vox so bili bazeni in plavalni klubi še bolj občutljiva točka integracije temnopoltih v ZDA kot npr. šole. Kopališka kultura je bolj seksualizirana od splošne in belcem se je zdelo nedopustno, da bi se bele (njihove) ženske kopale skupaj s temnopoltimi moškimi.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s