šport

Tokrat so zatajili strejta

LGBT-ekipa že ima prvo medaljo v Riu: osvojil jo je skakalec v vodo Tom Daley. V sinhronih skokih sta bila z Danielom Goodfellowom bronasta. Ampak slednjega so naslovnice britanskih medijev kar nekoliko zamolčale.

Očitno ni več zmeraj dovolj, biti seksi in uspešen. The Daily Telegrah, Daily Mail in Daily Express so (naključno) izpostavili le Daleyjevo podobo in ime, Goodfellowa pa so neobzirno potisnili v drugi plan. Kot še poroča Pink News, je The Times v podnaslovu zapisal, da sta bron osvojila Tom Daley in njegov sinhroni partner.

Tom Daley 2

Ko gre za razmerje med hetero in nehetero osebami, je treba povedati, da so se v preteklosti potiskanja v drugi plan in zamolčanja njihovih zgodb sistematično dogajala predvsem slednjim. Zdaj pa se lahko (vsaj v Veliki Britaniji) taka krivica primeri tudi strejtu, ko po dolgih desetletjih LGBT-osebe pridobivajo čedalje bolj enakopraven položaj v družbi.

Enakopravnost se v vseh družbenih sferah ne utrjuje enako hitro; prav v športu se nekoliko počasneje. Najbrž je prav zato v tem zgodovinskem trenutku toliko večja fascinacija medijev nad Daleyjem, ki – za povrhu – vse od outiranja leta 2013 z mediji deli precej svojega osebnega življenja in je prava slavna osebnost. Nazadnje je javno spregovoril o tem, da ni več vprašanje ali, ampak le še kdaj bosta s partnerjem imela otroka.

Če želite konkretne primere molka o LGBT-osebah, lahko ostanemo kar pri skokih v vodo. Pred osmimi leti je na igrah v Pekingu Avstralec Matthew Mitcham na 10-metrskem stolpu osvojil zlato medaljo z najboljšo oceno v zgodovini iger. Bil je prvi outirani športnik, ki je osvojil olimpijsko zlato. Kakorkoli, televizija NBC, ki v svojih prenosih rada omenja osebno življenje in zveze športnic in športnikov, ameriškim gledalcem in gledalkam (naključno) ni povedala ničesar ‘konkretnega’ o Mittchamu niti niso predvajali slavnega objema in podelitve medalj.

Tom Daley Matthew Mitcham

Tom Daley (drugi z leve) in Matthew Mitcham (desno) s svojima (športnima) partnerjema na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma. Foto: Quinn Rooney.

O LGBT-športnicah in športnikih ter njihovih življenjih se je v preteklosti manj poročalo, saj so se poročanja ustavila pri njihovih uspehih, ni pa bilo zgodb o osebnem življenju.  Zaradi družbene klime si niso upali javno objeti svoje ljubezni ali pa sploh niso upali imeti partnerstva z osebo istega spola. Skratka, več medijske in sponzorske pozornosti je torej ostalo za druge, za strejt športnike in športnice (če le niso imeli katere druge ‘moteče’ osebne okoliščine).

Greg Louganis, še en skakalec v vodo. V 80. letih prejšnjega stoletja je osvojil štiri zlate olimpijske medalje in morda bi jih še več, če ZDA ne bi bojkotirale iger v Moskvi. Del njegove okolice je že vedel, del pa ugibala o tem, da je gej. Sotekmovalci so ga glede tega zbadali še, ko je že prvič postal olimpijski prvak. (Ali pa so to počeli zgolj zato, ker so mu zavidali uspehe?) Po osvojitvi naslova ga je podjetje, ki proizvaja kosmiče, (naključno) prezrlo, čeprav so škatle svojih izdelkov opremili s podobami drugih ameriških olimpijskih prvakov in prvakinj. Louganis menda ni ‘ustrezal njihovi ciljni skupini’, so sporočili novinarju iz Čikaga, ki čudil odsotnosti Louganisove podobe na embalaži kosmičev.

Poučeni novinarji in novinarke so torej morali vedeti, da je Louganis gej oz. da se šušlja o tem, da doživlja verbalno nasilje in diskriminacijo, pa se o tem ni govorilo in pisalo. (Kar glede na takratno družbeno klimo za Louganisa kot posameznika, za njegovo kariero in finance kratkoročno morda sploh ni bilo slabo.) Kot gej se je Louganis outiral leta 1994, leto dni pozneje pa je javno povedal tudi to, da ima HIV. Danes je poročen in je v Riu prisoten kot mentor mladim ameriškim skakalcem v vodo. Več o tem, kako je bilo biti gej v športu pred 30, 35 leti, izveste v tem in tem prispevku, pa še v številnih drugih, ki jih najde Google.

Mimogrede, Tom Daley ima v Riu možnost za medaljo še v posamični konkurenci na 10-metrskem stolpu. Branil bo bron iz Londona.

V novici, objavljeni na MMC RTV, pa si lahko preberete o zgodbah dveh lezbičnih parov na igrah v Riu.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s