zgodovina

Javna skrivnost dunajskega dvora

Luzi Wuzi

Avstrijski cesar Franc Jožef, ki je vladal kar 68 let, je bil kljub vse močnejši narodni samozavesti še med prvo svetovno vojno zelo priljubljen med Slovenkami in Slovenci.

Cesarjeve javne podobe ni mogla omajati niti njegova družina. Žena Elizabeta (Sisi) je bila stalno na potovanjih, dokler je ni v Ženevi zabodel italijanski anarhist. Njun edini sin se je kljub ženi zapletel z mlado baronico in je raje storil samomor, kot da bi se ji odrekel. Brat Maksimilijan se je podal na avanturo v Mehiko, kjer pa so novopečenega mehiškega cesarja kmalu ubili. Drugi brat Ludvik Viktor (1842–1919) je bil homo (nekoga v 19. stoletju težko označimo kot geja).

Franc Jožefova in Ludvik Viktorjeva mati Sofija Bavarska si je po treh sinovih želela hčer, toda ta je pri petih letih umrla zaradi epilepsije. Sofija Bavarska je bila neutolažljiva. Pozneje je rodila še enega dečka, ki so ga klicali Luzi Wuzi. Ne vem, koliko je to vplivalo na njegovo osebnost, ga je pa zelo razvajala in ga včasih oblačila kot deklico.

Ludvik Viktor je opravil vojaško šolo, kakor se je pričakovalo od kraljevega sina, ni pa se kljub različnim dogovorom nikoli poročil niti ni imel političnih ambicij. Leta 1869 se je preselil v palačo na Schwarzenbergplatzu, blizu dunajske Opere, ki si jo je dal zgraditi. Razkošen in barvit interier palače je bil menda predmet pogovorov med Dunajčan(kam)i. Ludvik Viktor je v svojem domovanju, v katerem je danes gledališče, prirejal moške zabave in zbrane včasih zabaval v ženski opravi.

Ludvika Viktorja so na dunajskem dvoru dolgo časa tolerirali. Cesarski brat ga je leta 1896 celo postavil za predsednika avstrijskega rdečega križa, čeprav so bila njegova spolna nagnjenja in prakse javna skrivnost. Da je to bilo res tako, med drugim dokazuje pamflet, ki ga je štiri leta po smrti Ludvika Viktorja napisal Max Reversi, izdal pa Adolf Brand, ki je izdajal tudi prvi homoseksualni časopis.

Reversi je v pamfletu zapisal, da je bil na Ludvika Viktorja v cesarski družini najbolj alergičen njegov nečak, prestolonaslednik Franc Ferdinand. Reversi je tudi namignil, da je bil prestolonaslednik v ozadju škandala, ki je leta 1906 spremenil življenje Ludvika Viktorja.

Zgodilo se je v Centralbadu, osrednjem dunajskem kopališču, kjer je danes najbolj znana gejevska savna Kaiserbründl (Cesarski vodnjak). Tam je vojak srednjega razreda zbil na tla tedaj 64-letnega LV, ker naj bi se ta neprimerno obnašal do njega. Ludvik Viktor ni bil majhna riba, zato so mladega moža aretirali, vendar so pozneje razsodili, da je bilo njegovo ravnanje obrambno. Franc Jožef je svojega najmlajšega brata izgnal v Salzburg in mu prepovedal vrnitev na Dunaj. V Salzburgu Ludvik Viktor ni smel več obleči vojaške uniforme, njegovo osebje je moralo odložiti vijolično-srebrne oprave, njegovim kočijam pa so zlata kolesa zamenjali s črnimi.

Reversi piše, da je Franc Ferdinand škodoval Ludviku Viktorju tudi v Salzburgu. Nastavil naj bi mu mladega, lepega kočijaža in ko je stric ugriznil v vabo, so ga podvrgli brutalnim psihiatričnim  praksam, zaradi katerih naj bi se mu poslabšalo psihično stanje. Zadnja leta svojega življenja je bil Ludvik Viktor senilen, je pa preživel tako Franca Ferdinanda, atentat na katerega je sprožil prvo svetovno vojno, kot tudi avstrijsko cesarstvo.

Povzeto po:
https://strangeflowers.wordpress.com/2012/05/15/ludwig-viktor-gasse/
http://www.habsburger.net/en/chapter/ludwig-viktor-archduke-luziwuzi
http://gayinfluence.blogspot.si/2011/12/archduke-ludwig-viktor.html
http://andrejkoymasky.com/liv/fam/biol3/ludwig03.html

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s